Въпреки невероятния напредък в медицината, определени  ракови образувания остават нелечими. Независимо

...
Въпреки невероятния напредък в медицината, определени  ракови образувания остават нелечими. Независимо
Коментари Харесай

Ново лекарство унищожава почти 100% рака на гърдата и всички метастази при мишки

Въпреки невероятния прогрес в медицината, определени  ракови формирания остават нелечими. Независимо дали ги облъчваме с радиация, унищожаваме клетките посредством химиотерапия или прибягваме до така наречен прицелни лечения, някои тумори наподобяват устойчиви на всички оръжия на науката.

Един сходен рак е метастатичният естроген рецептор-позитивен рак на гърдата. Тази нападателна форма на рака на гърдата е най-често срещаната. Въпреки това някои случаи са съвсем напълно нелечими поради разнообразните разновидности, които настъпват.

Сега обаче учените откриха нова уязвимост – и тя е в действителност огромна.

В скорошно проучване, оповестено в Science Translational Medicine , откриватели от Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн описват в детайли за ново съединяване, което се прицелва непосредствено в метастатичните ракови кафези на гърдата и всички техни метастази (вторичните растежи из тялото в следствие от разпространяването на рака) при мишки. В резултат на това е реализирана цялостна регресия на тумора.

Учените се надяват, че един ден това съединяване би могло да спомогне за създаването на нов клас противоракови медикаменти, които най-сетне да съумяват да се преборят с метастазите.

Метастатичният естроген рецептор-позитивен (ERα) рак на гърдата е специфичен случай. Той нараства чрез естрогена. Ето за какво сегашните лечения се пробват да понижат естрогена в телата на болните – т.е. да спрат „ храната “ на рака и да лимитират растежа му. За страдание, ERα има навика да мутира и тези негови разновидности намират междина във въпросните лечения и не престават да порастват. Това го прави извънредно сложен за лекуване и изключително гибелен.

За да се преборят с това, учените вземат решение да подходят по по-различен метод – те основават съединението, наречено ErSO. ErSO е дребна молекула, която за разлика от към този момент съществуващите медикаменти не се съревновава с естрогена. Вместо това пренатоварва клетъчните пътища на раковите кафези на ERα и подтиква гибелта им (т.е. провокира така наречен разгънат протеинов отговор).

Когато откривателите инжектират ErSO в мишки, настава цялостна регресия на рака на гърдата (включително на кафези, за които се знае, че са носители на разновидности и надлежно – устойчиви на лечение). Нещо повече – 7 дни след инжекцията метастазите в дробовете, костите и черния дроб изчезват изцяло, което значи, че съединението е подходящо не единствено за заличаването на огромни тумори, само че и за премахването на рака от тялото.

„ Дори в случаите, когато оцелеят няколко ракови кафези – а това от своя страна разрешава на туморите да набъбнат през идващите няколко месеца – новопоявилите се формирания са изцяло чувствителни на лекуване с ErSO “, споделя водещият създател на изследването професорът по биохимия Дейвид Шапиро от Университета на Илинойс.

Не са открити каквито и да било странични резултати при мишите.

Резултатите са извънредно обещаващи. Фармацевтичната компания Bayer AG към този момент е лицензирала лекарството и евентуално даже ще започва клинични изследвания с хора. Същевременно учените ще продължат да употребяват съединението ErSO върху други естроген рецептор-позитивни ракови болести, с цел да ревизират неговата ефективност.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР